חיזוק ושיקום מבנים משותפים – למה זה חשוב?

בשנים האחרונות, אנחנו שומעים יותר ויותר על מקרים בהם מבנים ישנים נסדקים, ברמה כזו שמעלים חשש שמא לא יהיה ניתן להשתמש בהם. מדובר על מבנים מאוכלסים בדיירים וברכוש. מצבים דומים אנחנו יכולים לראות גם במבנים שאינם בהכרח מאוכלסים אך עדיין עומדים על תילם ואם הם יינזקו וייהרסו, אזי שעלול להיגרם נזק סביבתי משמעותי, כולל פגיעה בבני אדם. 

זו אחת הסיבות מדוע יש חשיבות רבה לנושא של איטום קירות חיצוני או חיזוק ושיקום מבנים משותפים, בין אם מדובר על מבני מגורים, משרדים וכדומה. בשנות התשעים קיבלה מדינת ישראל החלטה על תמ"א 38, תוכנית שנועדה לחזק ולשקם מבנים משותפים, לא רק בגלל חשש להתיישנות וסדקים של מבנים אלא גם מסיבות אחרות, למשל, כתוצאה מרעידות אדמה, מלחמות וכדומה. 

מדובר על תוכנית שנועדה לחזק ולשקם מבנים קיימים וכן לשדרג אותם, למשל בתוספות של קומות, נכסים ועוד. התהליך נעשה על ידי אנשי מקצוע מובילים שמתמחים בתחום זה. 

איך יודעים שמבנה זקוק לחיזוק ושיקום?

ראשית, בעיקרון, אפשר לקחת כל מבנה שנבנה לפני 1980, ובישראל ישנם לא מעט מבנים כאלה, ולחזק אותם. מדובר על מבנים שנבנו לפני שנקבעו תקנים אשר אמורים לשמור במקרים של רעידות אדמה. 

שנית, אפשר להזמין את חברת טופ רופ – פתרונות יצירתיים לעבודה בגבהים אשר מעסיקה אנשי מקצוע שמתמחים באיתור סדקים או בעיות אחרות במבנה. הם יבחנו אותו ואז יחליטו האם המבנה ראוי לשימוש כפי שהוא, או שמא יש צורך לבצע בו תיקונים על מנת לחזק ולשדרג את המבנה בצורה אופטימאלית. חשוב להבהיר יש לבצע את הבדיקות מהקומות הנמוכות ביותר ועד לקומות העליונות, יש לבחון את כל המערכות במבנה בשביל לוודא שאכן הוא תקין ואפשר להשתמש בצורה בטוחה מבלי לחשוש שייגרם נזק.